Η αποτελεσματικότητα της κινητοποίησης των νεύρων στις Νευρομυοσκελετικές Παθήσεις: Συστηματική αξιολόγηση και μετα-ανάλυση.
Δημοσίευση: Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 2017 Volume:47Issue:9 Pages:593–615 DOI: 10.2519/jospt.2017.7117
Σχέδιο Μελέτης: Συστηματική αξιολόγηση και μετα-ανάλυση.
Στόχοι: Εξακρίβωση της αποτελεσματικότητας της Κινητοποίησης των Νεύρων (ΚτΝ) στις Νευρομυοσκελετικές Παθήσεις με νευροπαθητικά στοιχεία.
Πλαίσιο: Η Κινητοποίηση των Νεύρων, ή Νευροδυναμική, είναι μία παρέμβαση βασισμένη στην κίνηση που αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ομοιόστασης εντός και πέριξ του νευρικού συστήματος. Το σημερινό επίπεδο στοιχείων που αφορούν στην ΚτΝ είναι, σε μεγάλο βαθμό, άγνωστο.
Μέθοδοι: Η πραγματοποίηση της έρευνας βασίστηκε σε τυχαία επιλεγμένες, από βάση δεδομένων, κλινικές δοκιμές εξέτασης των αποτελεσμάτων της ΚτΝ στις Νευρομυοσκελετικές Παθήσεις, με χρήση καθιερωμένων μεθόδων πιστοποίησης άρθρων, επιλογής και ποιοτικής αξιολόγησης. Όπου στάθηκε δυνατόν, οι μελέτες συγκεντρώθηκαν για μετα-ανάλυση με κύρια αποτελέσματα τον πόνο, την αναπηρία και τη λειτουργία.
Αποτελέσματα: Στην παρούσα αξιολόγηση συμπεριλήφθησαν σαράντα μελέτες, εκ των οποίων οι 17 ήταν χαμηλού κινδύνου μεροληψίας. Μετα- αναλύσεις ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν μόνο σε αποτελέσματα αυτοαξιολόγησης. Όσον αφορά στη χρόνια οσφυαλγία, το επίπεδο δυσκολιών (Oswestry Disability Questionnaire [0–50]: mean difference, −9.26; 95% confidence interval [CI]: −14.50, −4.01; P<.001) and pain (intensity [0–10]: mean difference, −1.78; 95% CI: −2.55, −1.01; P<.001) βελτιώθηκε εφαρμόζοντας την ΚτΝ. Όσον αφορά στο χρόνιο πόνο στον αυχένα, ο πόνος βελτιώθηκε (intensity: mean difference, −1.89; 95% CI: −3.14, −0.64; P<.001) εφαρμόζοντας την ΚτΝ. Για τα περισσότερα κλινικά αποτελέσματα σε άτομα με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η ΚτΝ δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική (P>.11), είχε, ωστόσο, κάποια θετική νευροφυσιολογική επίδραση (π.χ. μειωμένο ενδονευρικό οίδημα). Λόγω περιορισμένου αριθμού μελετών ή αντικρουόμενων πορισμάτων, η επίδραση της ΚτΝ σε διάφορες παθήσεις, όπως η μετεγχειρητική οσφυαλγία, το ωλενιαίο σύνδρομο και ο πόνος που προέρχεται από την έξω επικονδυλίτιδα, παραμένει αβέβαιη.
Συμπέρασμα: Η παρούσα αξιολόγηση αναδεικνύει τα οφέλη της ΚτΝ όσον αφορά στην οσφυαλγία και στον πόνο του αυχένα αλλά η επίδρασή της σε άλλες παθήσεις παραμένει ασαφής. Λόγω των περιορισμένων στοιχείων και των διαφορετικών μεθοδολογικών χαρακτηριστικών, τα αποτελέσματα υπόκεινται σε διαφοροποιήσεις στο πέρασμα του χρόνου.