Ο ρόλος της φυσιοθεραπείας στην αντιμετώπιση της σκολίωσης
Η σκολίωση αποτελεί μία μη φυσιολογική κύρτωση ή στροφική παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Συχνότερη μορφή είναι η ιδιοπαθής, η οποία παρουσιάζεται στην περίοδο της εφηβείας: Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, η σπονδυλική στήλη αναπτύσσει κυρτώματα στο μπροστινό και οβαλιαίο επίπεδο, ωστόσο η σκολιωτική σπονδυλική στήλη εμφανίζει αξονική στροφή η οποία αλλοιώνει τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυρτωμάτων. Ωστόσο, εμφανίζεται και σε άλλες μορφές και ηλικίες, είτε ως συγγενής ιδιοπάθεια, οφειλόμενη σε εκ γενετής ανωμαλία ή η οποία οφείλεται σε εκφυλιστικά αίτια είτε ως λειτουργική, οφειλόμενη, συνήθως, σε χρόνια κακή στάση του σώματος.
Η φυσιοθεραπευτική προσέγγιση συμβάλλει στο να μετριάσει την αίσθηση της δυσφορίας και τους ρυθμούς ανάπτυξης της πάθησης. Δεδομένου ότι η πάθηση εμφανίζει διαφορετικά χαρακτηριστικά από άτομο σε άτομο, ο έμπειρος και εκπαιδευμένος φυσιοθεραπευτής αναπτύσσει εξατομικευμένο πρόγραμμα για κάθε ξεχωριστή περίπτωση.
Οι ασκήσεις στοχεύουν στην επαναφορά του φαινομένου της περιστροφής σε φυσιολογικά επίπεδα και την επαναφορά της σπονδυλικής στήλης στη φυσιολογική της ευθυγράμμιση. Τα αποτελέσματα της φυσιοθεραπείας περιλαμβάνουν βελτίωση της στάσης του σώματος, σταθεροποίηση πυρήνα (δηλαδή του τμήματος του σώματος που αποτελείται από την κοιλιά, την πλάτη και τη λεκάνη) και ενδυνάμωση. Σε δεύτερο επίπεδο, η βελτιώσεις αυτές μεταφράζονται σε μείωση της δυσφορίας και του πόνου, βελτίωση της γενικότερης κίνησης του ασθενούς και βελτιωμένη ικανότητα αναπνοής.
Πολλές από τις ασκήσεις μπορούν να επαναλαμβάνονται από τον πάσχοντα στο σπίτι ως τμήμα της καθημερινής του ρουτίνας.