Φυσιοθεραπευτική διαχείριση της ακράτειας ούρων στις γυναίκες
Η ακράτεια ούρων αποτελεί μία από τις πλέον διαδεδομένες και ταυτόχρονα ενοχλητικές καταστάσεις που επηρεάζουν τις γυναίκες όλων των ηλικιών. Οι αιτίες που την προκαλούν είναι ποικίλες: δυσλειτουργία του εξωστήρα μυός της ουροδόχου κύστης, προβλήματα νευρολογικής φύσης, ανατομική ανωμαλία που δημιουργείται από την πτώση της γωνίας μεταξύ της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης (η κοινή περίπτωση οπότε απλές καθημερινές κινήσεις όπως ο βήχας, το φτάρνισμα ή το γέλιο οδηγούν στην ακούσια απώλεια ούρων), κ.ά. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η παρουσία της αποτελεί τροχοπέδη στην ομαλή καθημερινότητα της πάσχουσας γυναίκας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής της και δημιουργώντας, δευτερογενώς, ψυχολογικές καταστάσεις.
Η ακράτεια ούρων μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής των πασχόντων ατόμων (π.χ. με απώλεια βάρους στις υπέρβαρες γυναίκες), με εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, με ηλεκτρική διέγερση, χειρουργικά ή μέσω φυσιοθεραπευτικής προσέγγισης με εκπαίδευση του μυός του πυελικού εδάφους. Παρότι η πρώτη περίπτωση δείχνει να επιφέρει κάποια θετικά αποτελέσματα, η αποτελεσματικότητα της ηλεκτρικής διέγερσης είναι αμφισβητήσιμη όπως και εκείνη της χειρουργικής προσέγγισης, μακροπρόθεσμα, πέρα από τους κινδύνους των επιπλοκών που ελλοχεύουν σε κάθε χειρουργείο. Έτσι, η εκπαίδευση του μυός του πυελικού εδάφους δείχνει να παραμένει η κύρια μέθοδος αντιμετώπισης της κατάστασης, με θετικά αποτελέσματα αντίστοιχα με εκείνα της χειρουργικής αντιμετώπισης, αλλά χωρίς τους ενδεχόμενους κινδύνους, τη σχετική ταλαιπωρία και το υψηλό κόστος, γεγονός που την καθιστά πρώτη επιλογή αντιμετώπισης σε κάθε περίπτωση.
Η φυσιοθεραπευτική μέθοδος περιλαμβάνει καταρχάς αξιολόγηση της κάθε περίπτωσης, ενδελεχή ανάλυση της ανατομίας, φυσιολογίας του πυελικού εδάφους και της λειτουργίας της μεθόδου. Το πρόγραμμα που ακολουθεί αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των μυών, στην αποκατάσταση των ανατομικών αλλοιώσεων και στη βελτίωση της δυνατότητας αντίστασης στην ενδογαστρική πίεση. Τα αποτελέσματα, συχνά μόνιμα, είναι ορατά εντός εξαμήνου.
====
(πηγή – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1836955320300655)